Enfilant Agulles! és obra d’en Juli Iglesias, amb la col·laboració de Xavi Socias, Albert Galobardes i Daniel Comas. Muntatge Juli, Adrià, Mireia, i Núria Iglesias.
Els inicis del Rocòdrom Germans Estorach
Ens calia un lloc per escalar
La proposta de trobar un lloc on escalar va venir de la necessitat que tenien alguns escaladors de Vilassar ja l´any 2011, d’accedir al nostre esport en un format indoor i prop de casa, i el fet del naixement de la secció de Muntanya en va ser la inspiradora. La necessitat d’haver de sortir a escalar a Montserrat o Osona, o inclús arribar al Pirineu no era sempre possible, els sis escaladors que vam iniciar aquesta aventura ja érem pares i no disposàvem del temps necessari per dedicar-nos a la muntanya, sobretot entre setmana, això tots els muntanyencs ho sabem!… Així doncs, sense voler i amb més il·lusió que recursos vàrem començar a treballar-hi.
A la recerca d’un espai pel rocòdrom
Vam buscar diverses ubicacions, a un local de la Plaça de La Tela, al poliesportiu de Can Banús, al local de L’ Estrella, etc.., finalment sense saber-ho ho teníem davant del nas. Hi havia un local al costat del Teatre de La Massa, un forat sense ús i ple de runa, on els joves hi anaven a passar les tardes, un lloc brut sense llum que havia de ser el muntacàrregues del teatre que va quedar en desús per la crisi del 2008.
Ens hi vam posar, es va parlar amb la junta de La Massa que hi havia llavors, amb la secció de muntanya, i amb l’Ajuntament que n’és el propietari de l’edifici i després de mesos de converses, es va trobar la fórmula d’una cessió a precari per a 10 anys l’any 2012.
Molta feina, sinèrgies i col·laboracions
La secció de muntanya també va néixer feia pocs anys , amb la qual cosa les sinergies per arrancar el rocòdrom van funcionar sense molt esforç, de seguida es va trobar col·laboradors i es va proposar diverses opcions, col·laboracions d’empreses del poble vinculades o no a La Massa, aportacions de diferent índole d’alguns socis… alhora de trobar recursos necessaris econòmics i sobretot personals.
I així van sorgir les Festes Verticals que en bona mesura van servir per dues coses, cohesionar i fer créixer el grup de muntanya i engegar el rocòdrom. Vam celebrar fins a 5 festes que agrupaven diversos col·lectius del poble, la primera l’any 2013 , tot amb l’objectiu de donar-se a conèixer i dotar de recursos la secció de muntanya. Es tractava de muntar activitats vinculades a muntanya, amb tirolines, ponts de mico, rocòdroms, curses de muntanya, amb inflables i activitats pels petits, música en directe , un dinar i sopars de germanor, i activitats de tota mena, van ser uns anys de molts d’èxits que van permetre que augmentés el nombre de socis escaladors i muntanyencs a La Massa i posar el rocòdrom i la secció de Muntanya al mapa municipal.
Alhora també amb la resta de la Secció de Muntanya van anar apareixent complicitats mútues que ens donaven més força a seguir treballant en aquest projecte; es van fer al llarg dels mesos activitats de cinema, conferències amb alpinistes del nostre país, fins i tot un curtmetratge vinculat als inicis de l’escalada, i diferents activitats de muntanya amb els més petits per donar a conèixer l’escalada i el rocòdrom, amb un creixent interès a d’altres persones fora del municipi per les nostres activitats.
Els Germans Estorach, pioners de l’escalada i veïns de Vilassar
Per donar-ne oficialitat i donar-nos a conèixer, ja que la implicació dels diferents agents socials que ens ajudaven ho exigia, necessitàvem un nom al nou rocòdrom que naixia, i aprofitant que alguns socis de la secció de Muntanya eren sabedors que al nostre poble hi teníem un dels precursors de l’escalada a Catalunya vàrem poder tenir la sort de coincidir amb en Francesc Estorach. Una gran oportunitat de conèixer una figura inspiradora que amb la seva història ens va donar l’empenta final. A partir d’una sèrie de reunions i consultes es va aconseguir que s’inaugurés el rocòdrom Germans Estorach, en homenatge als inicis de l’escalada al nostre país.
Més enllà les ganes d’escalar
Un dels objectius de l’aparició del rocòdrom, a banda de poder escalar durant la setmana, és iniciar als més petits en aquest món vertical, amb la qual cosa des que d’un inici es va engegar les activitats de cursos extraescolars. Vam presentar un concurs d’explotació que es va proposar a diverses entitats, amb l’objecte que durant la setmana i en períodes de vacances es pugui tenir la instal·lació en funcionament, cosa que fins a dia d’avui es manté i que ha ha passat a ser la gran activitat esportiva i n’és el motor i motiu de continuar amb el projecte. Aquest fet n’ha fonamentat l’ús , ens ha donat visibilitat a altres col·lectius del poble, i ens permetrà seguir i augmentar el nombre d’escaladors al rocòdrom de la Massa.
Mirant al futur
Avui, després de 8 anys d´arrancar el projecte i havent executat les fases previstes d’inici i la implementació del rocòdrom ens resta seguir creixent en la resta de la instal·lació, cosa que amb els 70 escaladors que habitualment escalen i les activitats que es realitzen durant tot l’any, amb 40 nens de diferents edats que en fan un ús diari, ens permeten somiar amb una estabilitat i tenir la capacitat de seguir creixent.