Montserrat Morera Escarré ha nascut al Raval de Barcelona i viu a Vilassar de Dalt. És professora i escriptora i també sòcia La Massa CCV. Ha publicat textos acadèmics i de ficció com el relat Escut que va guanyar el premi Tinet ciutat de Tarragona de l’any 2021. Guanyar el premi Núvol de contes l’any 2017 i l’impacte de l’atemptat de la Rambla van determinar que és poses a redactar aquesta novel·la que feia temps que tenia entre mans.

Ravals és la nova novel·la que ha escrit Montserrant Morera i ens explica quan la Mar Church, una ginecòloga londinenca, torna al pis del carrer Hospital on va néixer. Retroba el barri del Raval, descobreix secrets insospitats, viu un amor que no s’espera i l’atemptat de la Rambla la sacseja. Barcelona no és només un escenari sinó un personatge més d’aquesta historia de la Mar i de la gent que fa ciutat.

Sinopsi

Mar Church és ginecòloga. Neix i estudia la carrera a la Barcelona de postguerra. A finals dels 60, emigra a Londres, on es casa amb un company de feina i s’hi queda. No ha volgut tenir fills. Ja jubilada, el novembre de 2016, torna per vendre el pis del carrer Hospital on ha mort la mare i retirar-se amb el marit a prop de Cambridge. Un cop aquí, va prenent part en la vida del Raval, coneix una noia que sentirà com a filla i un enamorament inesperat la rejoveneix. Fets del passat que ignorava i del present que la impacten fan que es replantegi el que li queda de vida. Junt amb la protagonista i els personatges principals, el marit (Paul), el capellà (Ton), i la jove veïna (Hala: protagonista del conte «Escut»). També hi trobem una dotzena de personatges secundaris i un bon nombre de gent del barri.

L’hospitalitat és l’eix d’aquest relat on destaca, com a centre temàtic, l’Hospital de la Santa Creu. És un cant a la Barcelona diversa i cosmopolita que integra història i vida; encara que també passegem per Londres i Tolosa de Llenguadoc. Hi trobem conflictes psicològics, socials i una sèrie d’atemptats que toquen de ben a prop la Mar, sobretot, el del 17A a la Rambla, que es reviu a la novel·la.

La veu narrativa en tercera persona parla en present, com si fos algú del barri, i agafa una perspectiva aixecada en escenes corals. Sentim també la veu interior dels personatges principals: les emocions són contingudes, però a flor de pell. El relat està dividit en vuit capítols, una introducció i una coda. Primer, hi predominen els records i, a mesura que la tensió narrativa augmenta, el focus es desplaça cap al futur. L’estil treu partit dels tòpics que ens encarrilen el pensament i de les imatges que ens l’il·luminen. Hi ha pinzellades metaliteràries i un cert fil musical.

Ravals recrea la vida i les emocions de la gent de peu que ha viscut, viu i viurà al cantó Llobregat de la Rambla. No són notícia, però fan possible que aquest barri jove i amb un gran potencial cultural porti amb orgull el nom de Raval.

Més informació a:
https://www.escriptors.cat/autors/moreram
http://tempsdemetafora.blogspot.com/
on publica comentaris de les seves lectures i entrades sobre com-s’ha-fet Ravals.

Twitter: @MoreraEscarre Instagram: @mont_morera_escarre