Les cingleres de la Serra de Busa

Carregant Esdeveniments

Descripció ruta i altres informacions d’interés:

Ruta amb punt d’inici i final al pàrquing de l’Ecomuseu de la Vall d’Ora. Aquesta ruta es pot fer més curta pujant amb cotxe des de Besora per la pista asfaltada fins al pàrquing que hi ha a dalt el pla de Busa.

La ruta passa per una canal molt dret d’uns 50 metres que se superen per una escala de ferro (10m) i uns esglaons de fusta amb passamans mecànics. És un pas de certa dificultat que es pot evitar fent la pujada pel camí de tornada. A més a més, des del pàrquing de la Vall d’Ora surt una pista asfaltada que porta cap a l’església de l’antic monestir de Sant Pere de Graudescales, exemple dels monestirs rurals.

La serra de Busa forma un ampli altiplà, anomenat el pla de Busa, tallat per tots costat per altes cingleres, i s’estén des de la Vall d’Ora a llevant fins a la del Cardener a ponent. Aquest pla és una illa natural sobre els penyals de la serra de Busa i ofereix una magnífica vista panoràmica. L’itinerari que us proposem en aquesta guia assoleix l’altiplà des de la seva cara S, concretament des de la plàcida Vall d’Ora o Valldora.

A l’extrem nord-occidental del pla destaca el Capolatell, més conegut com “la presó de Busa” amb motiu del seu ús per a aquest fi durant la Guerra del Francès. En aquest moment s’hi pot accedir a peu per una palanca de ferro.

El Solsonès és una comarca de gran tradició excursionista però encara força desconeguda per a la majoria de caminants. Això li aporta una màgia i un encant que, malauradament, han perdut d’altres zones més populars del Prepirineu. Un dels tresors més ben guardats del Solsonès és, sens dubte, el pla de Busa, un altiplà de relleu tabular i roca conglomerada que cau al buit en abismals cingleres. Amb els 1.525m que té el serrat del Cogul, la seva cota màxima, aquest massís fa de partió entre la terra baixa i la terra alta, constituint un dels primers estreps del Prepirineu i provocant un gran contrast climàtic entre els diferents vessants de la muntanya, fet que genera diversos microclimes que doten aquest espai natural d’una gran biodiversitat. Aquesta ruta fascinant i molt variada ens permetrà conèixer aquesta serra abrupta i màgica, plena de secrets, llegendes, vestigis medievals evocadors i un episodi històric que, entre d’altres coses, va ser clau per a la modernització de l’Estat espanyol. Un itinerari apassionant que no oblidarem i que de ben segur voldrem repetir!

Track: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ruta-de-la-vall-dora-al-pla-de-busa-i-al-capolatell-2634374

Serra de Busa

Comparteix-me!

Deixeu un comentari

7 + eight =

Go to Top