Avis Caminaires. Santa Maria de Finestres

Carregant Esdeveniments

Comença el camí al costar de la casa de turisme rural de Mas El Carrer. Anem guanyant altitud i observant com canvia el nostre entorn. Primer les alzines en són les mestresses per acabar trobant en les cotes més altes del bosc unes fagedes d’una gran bellesa. Finalment arribarem, sempre de pujada, al Santuari de Sta. Maria de Finestres.

Santa Maria de Finestres (877 m). Santuari encinglerat dalt d’un esperó rocallós. En bon estat de conservació, és documentat d’ençà el 947 com a església del castell, que s’erigia sobre el turó rocallós més alt que destacat a llevant. Posteriorment fou monestir de canonges de Sant Agustí, priorat benedictí i més endavant santuari marià, amb capella, rectoria i hostatgeria. Edifici original romànic d’una nau amb absis semicircular, molt modificat degut als efectes dels terratrèmols de segle XV i posteriors reformes.

De l’esplanada que hi ha per sobre el conjunt d’edificis surt un corriol que mena al castell. Abans d’accedir-hi trobem un tram d’esglaons i seguit d’un altre de grans lloses.

Castell de Finestres (955 m). Poca cosa en resta llevat d’un tram d’esglaons al camí d’accés, el basament d’uns murs i el d’una torre quadrada o cisterna. De reduïdes dimensions, era pràcticament inexpugnable envoltat d’altíssims espadats rocallosos i estratègicament situat entre les valls de Santa Pau i de Llémena. Va subsistir fins al terratrèmols del 1427 i 1428.

És una bona talaia sobre el Pirineu oriental (del Puigmal a les Alberes). Albirem també la Serra de Verdera i el Golf de Roses, la Garrotxa i bona part de les Guilleries, el Pla de l’Estany i el Gironès. El Puigsallança destaca des del castell al WNW flaquejat per cingleres.

Retornem al santuari i continuem camí ja tota l’estona de baixada.

Tot el recorregut es fa per pistes i corriols sense cap dificultat.

En acabar l’excursió hi ha programat un dinar al restaurant Can Bastans – Santa Pau.

Avis Caminaires. Santa Maria de Finestres

Comparteix-me!

Deixeu un comentari

1 × three =

Go to Top